Sunday 22 June 2014

As salam semua :)

Hari ni bersiaran dari kg. suami di Sungai Besar, Sabak Bernam. Cuti hujung minggu ni eloklah eratkan silaturrahim..ziarah-menziarahi lagi-lagi dah nak dekat Ramadhan ni berkumpul ramai-ramai makan ramai-ramai..wahhhh memang seronok dan terrrbaik =D>

Lepas exit highway LATAR, mesti melalui kawasan Ijok - Kuala Selangor. Akan juga melalui kawasan Asam Jawa. Haaa..dekat sini memang popular KARIPAP GERGASI. Kalau hujung minggu, memang berderet orang beli karipap gergasi ni. Panas-panas fresh from kuali, memangla yummy!!



Ada perisa ayam dan daging. Harga RM2.50. Rasa mcm mahal kan? Tapi kalau dah tengok saiz sebenar dengan isi ayam/daging nye yang berketul-ketul tu memangla marvelous sedap :) 

Sepanjang perjalanan dari Kuala Selangor ke Sungai Besar memang macam-macam ada. Cendol Bakar, Cendol Durian Borhan yang memang dijamin sedap, aneka kerepek, bahulu, Mee Udang Banjir semuala ada.

Di sebabkan kesedapan Karipap Gergasi memang tak terkata, maka terusla meng'google' resepi nye. Ni resepinya. Credit kepada himpunanresipibonda.blogspot.com

Bahan-bahan :
untuk 25 - 28 biji


1 kg tepung gandum
100 gm tepung ubi
100 gm tepung beras

1 sudu gula
2 sudu teh garam
5 sudu marjerin + 1/2 cawan minyak dipanaskan
Air sejuk ( kuantiti agak2 hingga adunan membtk doh)
5 - 6 biji telur rebus keras dipotong 4

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan kering.
2. Campurkan minyak + marjerin yg dipanaskan.
3. Gaulkan rata dengan senduk kayu.
4. Bila dah boleh dipegang tepung, gaulkan dgn rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
5. Masukkan air sejuk dan digaulkan dan diuli hingga menjadi doh.
6. Rehatkan 20 minit.
7. Timbangkan doh 70 gm dan bulat2kan doh.
8. Canaikan doh sebesar tapak tangan.
9. Masukkan 2 sudu inti dan 1 potongan telur rebus. Cantumkan dan kelim
10. Goreng dalam minyak sederhana panas...

Inti

4 - 5 biji kentang dipotong dadu dan direbus 10 minit
3 sudu rempah kari daging + 1 sudu rempah kurma
2 keping daging cincang ( 2 x 200) gm
3 ulas bawang putih dicincang
2 biji bawang besar di potong dadu
Daun bawang/ dan sup dicincang halus


Cara-cara :

1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga harum.
2. Masukkan rempah kari dan digaul rata.
3. Masukkan daging cincang dan dimasak sebentar.
4. Tambah 1/2 cawan air dan biar daging masak lagi.
5. Masukkan kentang di sesuaikan rasa dan masak sebentar lagi.
6. Masukkan daun sup/ bawang.

Selamat mencuba..bye /hihi

0 comments:

Post a Comment